Godard van Reede van Ginkel

Godard van Reede van Ginkel (1644-1703) is de enige zoon van Godard Adriaan en Margaretha. Om het onderscheid met zijn vader aan te geven, wordt hij (heer van) Van Ginkel genoemd.

Hij trouwt in 1666 met Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721). Zij is een zeer goede partij: haar vader is al overleden dus met hun huwelijk wordt Godard Heer van Kasteel Middachten, een pas gerestaureerd kasteel nabij de IJssel. Het echtpaar krijgt samen al snel kinderen, 12 in totaal.

Godard van Reede van Ginkel, J. Merck, collectie Kasteel Amerongen

Godard van Ginkel is militair. Op zijn 14e koopt vader Godard Adriaan voor hem een compagnie cavalerie. Van Ginkel wordt hierdoor ritmeester (vergelijkbaar met de rang van kapitein), al zal iemand anders waarschijnlijk het bijbehorende werk gedaan hebben. In 1672 is Van Ginkel opgeklommen tot kolonel der cavalerie. Hij heeft daarmee het bevel over een regiment bestaande uit meerdere compagnieën. Moeder Margaretha wil erg graag dat hij stijgt in de rangen en zelfs toont Godard ook wel enige ambitie. Zo solliciteert hij begin 1672 naar de positie van generaal-majoor. Helaas wordt hij, ondanks de hechte banden die de Van Reedes met Willem III onderhouden, gepasseerd.

Tijdens het Rampjaar vecht Godard van Ginkel aan het front. Hij onderscheidt zichzelf als een capabele, dappere en doortastende officier. Vooral in de Slag bij Kruipin nabij Woerden in oktober 1672 valt hij op. Willem III omhelst hem naderhand en benoemt hem tot eerste brigadier, een flink compliment maar geen promotie. Het Rampjaar is niet zonder dieptepunten voor Godard: meermaals raakt hij zwaargewond in de strijd of wordt hij ziek. Maar, hij overleeft dit alles wel!

Na het Rampjaar blijft Van Ginkel in dienst van Willem III in het leger. Wanneer Willem III in 1688 naar Engeland gaat om de troon daar op zich te nemen, gaat Van Ginkel mee. De “Glorious Revolution” begint en oorlog brandt los in Engeland en Ierland. Van Ginkel begint hier pas echt te klimmen in de rangen: hij is inmiddels al generaal en krijgt wanneer Willem III Ierland verlaat het commando over alle Nederlandse troepen daar. Van Ginkel weet hier de oorlog in het voordeel van Willem III te beslissen. Onder zijn bevel wint het Nederlandse leger de Slag bij Aughrim om zo de Glorious Revolution tot een glorieus einde te brengen. Hij wordt door stadhouder-koning Willem III benoemd tot baron van Aughrim en graaf van Athlone en in de Engelse adelstand opgenomen.

Wanneer Willem III opnieuw ten strijde strekt tegen Lodewijk XIV in Vlaanderen en Noord-Frankrijk gaat Godard ook weer mee. Hij wordt in 1702 benoemt tot veldmaarschalk en opperbevelhebber van het leger. Al maakt Margaretha het zelf niet mee, haar wens voor haar zoon is uitgekomen: hij is nu de een van de belangrijkste en machtigste personen in het leger. Het jaar daarop, op 11 februari 1703, overlijdt Godard van Ginkel in Utrecht aan een beroerte.