In het Rampjaar schrijven vier personen elkaar regelmatig brieven om samen dit ingewikkelde jaar door te komen. Ongewenst gescheiden en ongewenst samen geven ze een mooie inkijk in het leven aan het eind van de 17e eeuw.

Centraal in dit project staan de brieven die Margaretha Turnor aan haar man schrijft als hij op diplomatieke missie is. Zij begint elke brief met “Mijn heer en lie(f)ste hartge” en hij heeft al haar brieven bewaard.

Margaretha Turnor en Godard Adriaan van Reede

Margaretha Turnor (1613-1700) is de dochter van de Engelse officier George Turnor en de adellijke dame Salomé van Meetkerken. Godard Adriaan van Reede (1622-1691) is de zoon van Godert van Reede en Anna van den Boetzelaer. Ze trouwen in 1643 en krijgen één zoon.

Godard Adriaan van Reede en Margaretha Turnor in de vooroudergalerij van Kasteel Amerongen

Godard van Reede van Ginkel en Ursula Philippota van Raesfelt

Margaretha Turnor en Godard Adriaan hebben één zoon: Godard van Reede van Ginkel (1644-1703). Hij trouwt met Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721). Samen zullen ze veertien kinderen krijgen. Godard is millitair en daardoor vaak van huis. Ursula Philippota is daardoor afhankelijk van haar schoonmoeder.

Godard van Reede van Ginkel en Ursula Philippota van Raesfelt in de vooroudergalerij van Kasteel Amerongen