Margaretha is vrij expliciet in haar familierelaties: neven, nichten, kosijnen (oomzeggers). Ze geeft hiermee aan wie er bij de familie, de clan, horen. Soms zijn de verwijzingen minder expliciet. Bijvoorbeeld als de Fransen in de buurt komen van Heeze, noemt Margaretha dat. Dit lijkt op het eerste gezicht vrij willekeurig, maar de Heer van Heeze, Leende en Zesgehuchten, was getrouwd met een nichtje van Godard Adriaan.

Uit Margaretha’s brieven blijkt geen contact met haar eigen familie. Op deze pagina gaat het dus expliciet om de (uitgebreide) familie van Godard Adriaan.

Er is gekozen voor een weergave per gezin, omdat daarmee de benamingen duidelijk worden:

Ouders, broers en zussen

 • Het gezin van Godard van Reede en Anna van de Boetzelaar, de ouders van Godard Adriaan
  Dit geeft een overzicht van de broers en zussen, de zwagers en schoonzussen en neven en nichten (oomzeggers) van Godard Adriaan.
 • Heer en vrouwe van Wulven
  Het gezin van Cornelia Elisabeth van Reede (zus) en Philibert van Tuyll van Serooskerken
 • Heer en vrouwe van Welland
  Het gezin van Anna Walburg van Reede (zus) en Johan van Tuyll van Serooskerken, heer en vrouwe van Welland
 • Catharina
  Het gezin van Catharina van Reede (zus), kort vrouwe van Woudenberg.

Grootouders, ooms en tantes

 • Het gezin van Frederik van Reede en Cornelia van Oostrum geeft de grootouders, de ooms en tantes en de neven en nichten van Godard Adriaan weer.
 • Het gezin van Frederik van Reede en Aleid Solmnis. Het is niet helemaal duidelijk of dit geen huwelijk was of dat het huwelijk geannuleerd is. Familieleden uit dit gezin worden door Margaretha nog wel aangeduid als neven en nichten.
 • Het gezin van Catharina van Merveld en Bartholomeus de Wael van Moersbergen. Catharina is de tweede (of derde) vrouw van Frederik. Zij hebben samen geen kinderen, maar ook de kinderen uit Catharina’s eerste huwelijk spelen nog wel eens een bijrol.
 • Het gezin van Oswald van den Boetzelaar en ElsabĂ© van Merveld (zus van Catharina), de ouders van Godard Adriaans moeder.

Overgrootouders en neven en nichten in de ruimste zin van het woord

 • Het gezin van Goert van Reede en Geertrui van Nyenrode. De overgrootouders van Godard Adriaan. Zij zijn de stamouders van de Van Reedes van Amerongen, maar ook de tak Van Reede van Nederhorst komt uit dit gezin.
 • Het gezin van Gerard van Reede van Nederhorst en Mechteld Peunis van Diest. Naar onze huidige begrippen is deze Gerard een oudoom van Godard Adriaan (broer van Frederik, zijn grootvader). Stamvader van de takken Van Reede van Nederhorst, Van Reede van Drakestein en Van Reede van Renswoude. Al deze takken zijn actief in Utrecht en de Utrechtse politiek en worden door Margaretha onder de neven en nichten gerekend.
 • Het gezin van Johan van Reede van Renswoude en Jacoba van Eede. Johan van Reede van Renswoude is ten tijde van de brieven een eminence grise en politieke bondgenoot van Godard Adriaan. Hij en zijn kinderen worden regelmatig genoemd in de brieven.

De familieleden die tot nu toe in de stamboom zitten

[family-members family=’29’]