Mijn heer en lieste hartge

Familiegroep: Den Haag 72-73

Reijniera van Reede

Anna Ursula van Reede

Frederik Christaan (Fritsge) van Reede


Frederik Christaan (Fritsge) van Reede
Man Bekijk boom
Geboren: 1668 Overleden: 1719
Father: Niet gespecificeerdMother: Ursula Philippota van Raesfelt
Children: none
Broers en zussen: Reijniera van Reede, Anna Ursula van Reede, Margaretha (Tietge) van Reede

De oudste zoon van Godard en Philippota. Genoemd naar koning Frederik III en zijn zoon Christiaan V van Denemarken. De banden tussen de Van Reedes en het Deense koningshuis waren goed. Godard Adriaan was meermalen diplomaat geweest in Kopenhagen en was zelfs toegelaten tot de prestigieuze orde van de olifant. Als Fritsge geboren wordt is Frederik III nog koning. Grootvader Godard Adriaan schrijft de koning of hij peter wil worden van zijn eerste kleinzoon. Een vraag die kort daarna herhaald wordt door de jonge vader Godard. In 1668 was kroonprins Christiaan in Nederland en heeft de Van Reedes mogelijk hierover nog gesproken. Met twee koningsnamen zit de familie altijd goed. Godard wordt in 1671 toegelaten tot de orde van de olifant.

Margaretha (Tietge) van Reede


Margaretha (Tietge) van Reede
Vrouw Bekijk boom
Geboren: 1667 Overleden: 1748
Father: Niet gespecificeerdMother: Ursula Philippota van Raesfelt
Children: none
Broers en zussen: Reijniera van Reede, Anna Ursula van Reede, Frederik Christaan (Fritsge) van Reede

Margaretha is de oudste dochter van Ursula Philippota van Raesfelt en Godard van Reede van Ginkel. Ze is vernoemd naar haar beide grootmoeders, die allebei Margaretha heten. Grootmoeder Turnor noemt Margaretha in haar brieven Tietge.

 

Ursula Philippota van Raesfelt


Ursula Philippota van Raesfelt
Vrouw Bekijk boom
Geboren: 1643 Overleden: 1721
Father: Niet gespecificeerdMother: Niet gespecificeerdSpouse: Godard van Reede van Ginkel
Children: Reijniera van Reede, Anna Ursula van Reede, Frederik Christaan (Fritsge) van Reede, Margaretha (Tietge) van Reede
Broers en zussen: none

Ursula Philippota van Raesfelt, H. Merck, collectie Kasteel Amerongen

Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721) trouwt in 1666 met Godard van Reede van Ginkel. Zij is een goede partij: ze is niet alleen bloedmooi, maar ook erfdochter van Middachten, waardoor haar man heer van Amerongen en Middachten zal worden. Helaas voor Ursula Philippota heeft haar schoonmoeder een nogal stevige invloed op haar leven: de twee dames hebben alleen elkaar tijdens het Rampjaar maar kunnen het niet altijd even goed vinden.

Het gezin van Ursula Phlippota en haar man Godard van Reede

Goderd Willem van Tuyll van Serooskerken


Goderd Willem van Tuyll van Serooskerken
Man Bekijk boom
Geboren: 1647 Overleden: 1708
Father: Johan van Tuyll van SerooskerkenMother: Anna Walburg van Reede
Children: none
Broers en zussen: none

Godard Willem van Tuyll van Serooskerken, heer van Welland, was de pleegzoon van Godard Adriaan en Margaretha. Zijn moeder, Anna Walburg, was Godard Adriaans zus. Zie het gezin van Godard Adriaan met zijn ouders en broers en zussen.

Toen Godard Willem nog een dreumes was, overleed zijn vader en als puber verloor hij ook zijn moeder. Hij wordt opgenomen in het gezin van Godard Adriaan en Margaretha. Anders dan zijn pleegbroer is hij niet het type voor een militaire carrière. In 1671 helpt Godard Adriaan hem aan een positie in de Utrechtse politiek. Ongelukkiger kon de start van zijn carrière niet zijn. In 1672 vallen de Fransen het land binnen. De eerste opdracht voor Godard Willem is om namens de stad Utrecht met Lodewijk XIV te onderhandelen. De Staten Generaal hebben Utrecht al opgegeven en dat weet Godard Willem. Om onnodige plunderingen en bloedvergieten te voorkomen, geeft Utrecht zich over. De politici van Holland en de Republiek nemen dit de Utrechtse regenten zeer kwalijk. En ook tussen Margaretha en Welland, zoals ze hem noemt, komt het tot een verwijdering.

In 1676 wordt de breuk definitief als Welland kiest voor een vrouw waar Godard Adriaan en Margaretha niet achter staan.

Margaretha Turnor


Margaretha Turnor
Vrouw Bekijk boom
Geboren: 1613 Overleden: 1700
Father: Niet gespecificeerdMother: Niet gespecificeerdSpouse: Godard Adriaan van Reede
Children: none
Broers en zussen: none

Margaretha (1613-1700) is de dochter van de Engelse officier George Turnor en de adellijke dame Salomé van Meetkerken. Ze trouwt in 1643 met Godard Adriaan van Reede, heer van Amerongen. Samen krijgen ze één zoon. Ook neemt ze de zoon van haar schoonzus, Godard Willem van Tuyll van Serooskerken, in huis als hij wees wordt. Later, als ze kleinkinderen krijgt, zal ze er daar ook een aantal van opvoeden.

We weten over Margaretha’s jeugd en de eerste jaren van het huwelijk met haar man heel weinig. Vanaf 1667 weten we relatief veel van haar, doordat haar man haar brieven bewaard heeft. Ze moet voor 1667 ook brieven geschreven hebben, maar mogelijk zijn die bij de brand in 1673 verloren gegaan.

Margaretha bezit zelf een aanzienlijk vermogen: ze heeft een enorme erfenis bestaande o.a. uit een enorme som geld en een riant huis aan de Kneuterdijk in Den Haaf gekregen van Jacques Wijts toen hij kinderloos stierf. Dit vermogen gebruikt ze om Kasteel Amerongen uit te bouwen en te verfraaien. Ook breidt ze het familiebezit uit door onroerend goed te kopen. Tijdens haar leven wordt de familie Van Reede op zowel politiek als economisch gebied één van de meest vooraanstaande families in het Sticht. Hoewel Margaretha zelf nooit over haar familie schrijft, is toch de stamboom van haar moeders zijde opgenomen. Het verhaal van de familie is interessant, maar daar komen we ook Margaretha’s oom Jacques Wijts tegen.

Wanneer haar man op reis was neemt Margaretha voor hem de zaken waar. Ze staat aan het hoofd van het huishouden en poogt order op zaken te stellen wat betreft de financiën van de familie. Ook heeft ze erg veel contact met belangrijke figuren in de Utrechtse en landelijke politiek. Deze contacten gebruikt ze om op de hoogte te blijven van wat er speelt maar ook om macht uit te oefenen en de positie van de familie Van Reede te waarborgen. Dit alles schrijft ze aan haar man.

In 1672 blijft Margaretha nog lange tijd in Amerongen. Ze vlucht pas op het allerlaatste moment met Philippota en de kleinkinderen en enkele bedienden naar Amsterdam. Later trekt ze in in het huis aan de Kneuterdijk in Den Haag. Wanneer de rust in de Republiek weer terugkeert begint Margaretha meteen aan de herbouw van het verwoeste Kasteel Amerongen. De herbouw begint in 1674 en is klaar in 1684. Het nieuwe kasteel is een strak, sober gebouw in de Hollands Classicistische Stijl. Door haar betrokkenheid met de herbouw van het kasteel krijgt Margaretha later de titel “bouwvrouwe”.

Margaretha overleeft haar man met negen jaar en sterft in 1700. Tot het einde van haar leven is ze betrokken geweest bij het reilen en zeilen van de familie Van Reede en zet ze haar kennis en contacten in om alles in goede banen te leiden..

Haar eigen gezin

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén